APR 30 2003

Mr. Vic R. Cook
Sundown Trailers
HC 61 Box 27
Coleman, OK 73432

Dear Mr. Cook;

This is in reply to your inquiry that was filed on November 14, 2002, in our public
docket on the early warning reporting rulemaking (49 CFR 579, Subpart C). You have
asked five questions with respect to this rule. The first question was:

The one time historical report requires production information for the previous (10)
years; make, model, model year and service brake type. Is this correct and if so
how should we handle missing information such as service brake type or possibly
all information on such units? Do we submit partial information or leave those
units out?

Under the one-time historical reporting provisions (Section 579.28(c)), Sundown
Trailers (Sundown) must provide data as specified in Section 579.24; i.e., information
“with respect to each make, model, and model year of trailer manufactured during the
reporting period and the nine model years prior to the earliest model year in the reporting
period, including models no longer in production” with respect to information required
under Sections 579.24(a) and (c). Under Section 579.24(a), if a trailer model is or has been
manufactured with more than one type of service brake system (i.e., hydraulic or air)
production information must be reported by each of the two brake types. We do not
understand how a manufacturer would not know what type of service brake system was
installed on its vehicles. However, we note that in the preamble to the July 10, 2002, final
rule (67 FR at 45859), we stated that “if a medium-heavy vehicle, bus, or trailer has a type
of service brake system not readily characterized as an ‘air’ or ‘hydraulic’ brake
system . . ., the manufacturer should indicate hydraulic service brakes on its report (Code
03).” This would also apply to any “unknown” type of service brake system.

The one-time historical report required by Section 579.28(c) also involves
furnishing information with respect to warranty claims and field reports for a specified
three-year period. Your second question was related to the first, how should Sundown treat
warranty and field reports where certain required information is “missing.” This




information presumably would be identification of the system or component covered by the
warranty claim or field report, specified by codes 02 through 21 in Section 579.24(b)(2), or
a fire (code 23). We do not understand why this information would be missing, since it
would be specified in the warranty data or on the field report. We note, however, that
neither Section 579.24 nor Section 579.28(c) establish a code number for reporting where
the system or component is unknown. However, if the component or system involved is
not specified in such codes, and the incident did not involve a fire, Section 579.24(c)
specifies that “no reporting is necessary.” Your third question concerned field reports: “if
they do not fall in any of the listed categories we are not required to list them?” That is
correct; as noted above, if the component or system involved is not specified in such codes,
and the incident did not involve a fire, Section 579.24(c) specifies that “no reporting is
necessary.”

Your fourth question also related to field reports: “we are to submit in conjunction
with require data full reports of each entry. What format will be required? Will there be
option for more than one?” I assume that this refers to non-dealer reports. As specified in
Section 579.29(b), documents “may be submitted in digital form . . . or as an attachment to
an e-mail message . . ..” However, this section also provides that “such documents may be
submitted in paper form.” Please note that we anticipate establishing a naming convention
for field reports which will be set forth in the near future on the Office of Defects
Investigation website.

Finally, you asked “what is a manufacturer to do if they either have no internet
capabilities or have nothing more than a regular phone line service in their area? I
understand that they cannot submit their report by mail.” The regulations include vehicle
production thresholds such that relatively small vehicle manufacturers will not be required
to report, except as to claims and notices for incidents involving death (and injuries in an
incident involving death). A small manufacturer that produces a quality product should
expect few if any of these claims. In any event, a regular phone line will support internet
access. A manufacturer could use an internet connection at a public facility, such as a
library. In view of the number of manufacturers covered by the EWR regulations, and the
volume of reports and data that they are required to provide, the only practicable way for
NHTSA to receive these submissions is through standardized reporting templates on the
NHTSA website transmitted electronically into the agency’s central data repository.

If you have any questions, you may call Taylor Vinson of this Office (202-366-
5263).

Sincerely, »
&acqueline Glassman
Chief Counsel




